Ce putem face acasa

cu laptop-ul de la firma

 

 

Grad de dificultate

Public tinta

mic

utilizatori simpli

mediu

utilizatori avansati

mare

specialisti

 


 

Laptop-ul acapareaza pe an ce trece tot mai mult piata PC-urilor. In era mobilitatii, tot mai multe persoane au in dotare un laptop, iar o mare parte dintre acestea sint puse la dispozitie de firma la/pentru care lucreaza.

 

Laptop-ul de la firma va poate fi de folos si pt. alte activitati decit cele pe care le desfasurati la firma. Ce se poate face cu el acasa, in afara de a crea niste documente (si sa fim seriosi, de cite documente aveti nevoie in viata personala)? In aparenta mai nimic, deoarece user-ul de care dispuneti nu are drepturi de administrator.

 

In realitate, exista mai multe variante decit va vin in minte in urmatoarele 30 de secunde... Haideti sa le exploram in cele ce urmeaza...

 


 

Poate chiar PC-ul de pe care cititi acest articol se incadreza in categoria “laptop de la firma”.

 

Unul dintre motivele pt. care firmele prefera sa opteze pt. dotarea cu laptop-uri in detrimentul clasicelor PC-uri este acela ca il puteti lua in delegatii, sau chiar acasa, sa mai lucrati atunci cind se intimpla ca timpul de lucru la servici sa nu mai fie de-ajuns.

 

Ce puteti face cu el acasa, in afara de a extinde acasa programul zilnic de lucru inceput la birou cu 8 ore mai devreme :-) ?

 

In aparenta nimic, din moment ce user-ul de care dispuneti nu are drepturi de administrator. Nu puteti instala pe el nici un software cit de cit folositor !

 

Din fericire, avem alternative, dar trebuie sa le cunoastem. Haideti sa le exploram aici, impreuna, si sa vedem ce putem face in plus cu acest “laptop de la firma”.

 

 

Administrare poze personale

In primul rind, va puteti administra pozele digitale de pe aparatul foto sau cele din telefonul mobil. Laptop-urile din 2006 sau mai noi au conexiune bluetooth, iar cele mai noi de 2008 au chiar si cititoare de carduri SD ce inlocuiesc demodata unitate de discheta. In cazul in care aveti alt format de flash-card, il puteti conecta la un banal cititor de carduri pe USB, ce a ajuns sa coste sub 30 lei. Multe din memoriile si card-reader-ele USB, inclusiv hard-disk-uri externe, nu necesita driver-e de instalare, asa ca sint vazute de laptop-ul de la firma.

 

Editare/retusare fotografii

Daca aveti de retusat fotografii, puteti folosi un software de editare mult mai performant decit utilitarele incluse in WinXP/Vista/Win7. Pt. a nu va crea o problema de copyright, puteti folosi o intreaga pleiada de aplicatii freeware ce nu necesita instalare. Dintre ele, va recomand aplicatia PhotoFiltre. Cu ajutorul ei puteti face aproape tot ce poate face un amator cu un PaintShopPro. In cazul in care aveti pretentii mai mari, puteti folosi aplicatia open-source Gimp, care are, de asemenea, marea calitate ca nu necesita instalarea sub Windows.

 

Acces Internet

In al 3-lea rind, puteti naviga pe internet folosind conexiunea de acasa, fara restrictiile impuse de internet-proxy-ul de la firma. In cazul (foarte probabil) in care aveti placa de retea setata pe DHCP, tot ce aveti nevoie este un mic router, care a ajuns sa coste sub 100 lei. In cazul in care aveti o adresa fixa pe reteaua de la servici, configurati router-ul sa foloseasca pe partea de LAN aceeasi gama de adrese cu cea de la firma. Cum majoritatea laptop-urilor au si conexiune wireless, este pacat sa nu achizitionati un router cu wireless si astfel rezolvati marea problema a cablurilor din casa!

 

director personal in homepath

Cu un user simplu nu aveti acces pe drive-ul C decit in modul read-only. Cu toate acestea, programele pe care aveti dreptul sa le executati pe laptop au nevoie de un spatiu read-write pt. fisierele de configurare si pt. cele necesare profilului de lucru. Acest spatiu se numeste in WinXP: homepath si se creeaza cite unul pt. fiecare utilizator ce acceseaza laptop-ul. Puteti exploata acest lucru pt. a crea in homepath un director personal in care sa instalati fisierele in afara spatiului limitat oferit de My Documents. Pt. a initia un explorer direct in aceasta cale, aveti doua solutii:

 

a. Click-uri succesive pe butoanele:

 

explorer %userprofile%


b. Sau puteti accesa direct cu combinatia de taste:

+

R

, introducind apoi comanda de mai sus.


Aveti mai jos o imagine a ceea ce trebuie sa obtineti:


 

Un click pe butonul OK ar trebui sa va deschida o ferestra de explorer intr-o locatie unde sa va puteti crea folder-e dupa bunul plac.

 

Continuarea acestui articol: luna viitoare.

 

 

 

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista