CONEXIUNI WIRELESS

partea a 4-a

 

Structura canalelor radio

pt. conexiunile wireless in gama 2,4 GHz

 

Grad de dificultate

Public tinta

mic

utilizatori simpli

mediu

utilizatori avansati

mare

specialisti

 


 

Punctele de Acces (Access Point = AP) folosesc pt. transferul de date unde radio in gama de frecvente de 2,4 GHz si 5 GHz. Pt. a asigura coexistenta mai multor dispozitive in acelasi perimetru, exista mai multe canale disponibile. In gama de 2,4 GHz sint disponibile 13 canale (11 in SUA) dar, din pacate, ele se suprapun partial, complicind viata utilizatorilor. In aceasta pagina veti gasi informatii despre structura canalelor radio folosite de dispozitivele Wireless-LAN din gama 2,4 GHz si o harta grafica in format pdf care va permite sa intelegeti structura canalelor, sau sa analizati rapid probleme potentiale ce ar putea apare in practica.

 


 

Structura canalelor radio

 

In tabelul 1 din pagina Alegerea canalelor pt. AP sint trecute limitele canalelor radio folosite pt. AP in banda de 2,4 GHz.

 

Banda ISM de 2,4 GHz contine 75 de sub-canale (subchannels), fiecare avind latimea de 1MHz. Pt. utilizarea transmisiilor wireless s-au definit un numar de 14 canale (*). Fiecare canal are o latime de banda de 22 MHz, fiind compus deci din 22 de sub-canale. Canalele sint partial suprapuse. Exista o separare de 3 MHz intre doua canale independente (nesuprapuse).

 

Pt. transmiterea informatiei, aceasta este codificata in semnale radio ce sint transmise succesiv in sub-canale diferite, folosind o succesiune aleatoare, stabilita la momentul initierii comunicatiei.

 

In documentul pdf de mai jos gasiti o reprezentare grafica a  benzilor de frecventa ale tuturor sub-canalelor, si modul in care acestea sint grupate pe canale.

 

click pe desen pt. a deschide documentul pdf

 

Harta canalelor si sub-canalelor de radio-frecventa folosite pt. comunicare wireless in banda de 2,4 GHz (doc pdf)


 

 

Asigurarea integritatii informatiei intr-un mediu nesigur

 

Pe timpul functionarii legaturii radio, fiecare bit de informatie este transmis succesiv de mai multe ori in sub-canale diferite si intr-un interval scurt de timp. Acest mecanism combinat ce foloseste metoda frequency hopping spread spectrum (salt in frecventa cu spectru distribuit) si asamblarea bitilor in mod chipping permite pastrarea conectivitatii legaturii si in cazurile in care:

  • exista un semnal de bruiaj continuu pe o anumita frecventa
  • apar semnale perturbatoare aleatorii de scurta durata ("salve" de semnale radio)
  • receptorul este in miscare si trece prin dreptul unor obiecte de mici dimensiuni ce se interpun in calea de transfer.

In toate aceste cazuri, informatia este recuperata din retransmiterea ei ulterioara pe un alt canal si la un moment de timp diferit de cel in care a aparut perturbatia.

 

Mai mult, in cazul in care coexista mai multe AP-uri pe o suprafata de acoperire  comuna, suprapunerile intimplatoare ce pot apare pe un acelasi sub-canal nu va bloca comunicatia nici unui AP.

 

Prin utilizarea acestui mecanism se obtine o folosire mai eficienta canalelor si o imunitate la perturbatii.

 

In practica este bine sa tinem cont de aceste alocari de sub-canale, pt. a obtine niste legaturi optimizate. A se vedea si recomandarile din pagina Alegerea canalelor pt. AP. 

 

Din reprezentarea grafica se observa foarte bine faptul ca exista maximum 3 canale ce sint complet separate. Intre aceste canale exista un ecart de 3 MHz. Daca doua AP-uri alaturate folosesc acelasi canal, ambele legaturi functioneaza, dar devin mai lente datorita bruiajului reciproc ce apare, statistic vorbind, relativ des. Din acest motiv este bine sa alegem pt. AP-uri ce se afla in perimetre apropiate canale aflate la minim 5 canale unul fata de celalalt.

 

Un alt exemplu de utilizare a hartii este acela in care intr-un acelasi perimetru de acoperire exista si alte tipuri de comunicatie prin unde radio. In aceste situatii, putem  identifica in tabel, intr-un mod foarte simplu si rapid, daca respectivele comunicatii se afla in spectrul vreunui canal wireless, bruindu-se reciproc.

 

Odata deschis fisierul, puteti sa il salvati local in computer-ul dvs., pt. a-l avea la indemina de cite ori aveti nevoie. Pt. convenienta, aveti mai jos si un buton de descarcare directa a fisierului. Utilizarea fisierului este libera pt. activitati non-comerciale.


comentarii pe blog


Conexiuni wireless



vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista