CURS RAPID DE

CABLURI DE INTERCONECTARE

Despre cabluri de retea (normale si incrucisate)

Partea a 3-a


Grad de dificultate

Public tinta

mic

utilizatori simpli

mediu

utilizatori avansati

mare

specialisti


Fiindca acum stiti atit de multe despre tehnologia de transfer de date in retea, mai faceti un mic efort, fiindca doar 2 informatii (esentiale, e drept) va mai despart de titlul de "specialist in cabluri de interconectare".



Sa incepem, deci cu


C. Seminarul de Service

 

1) Standard A sau B

In standardul TIA/EIA 568 ce defineste procesul de cablare si cablurile de interconectare exista doua standarde de culoare:

  • 568 A
  • 568 B

Diferenta este data practic de culoarea perechilor P2 si P3, dar functionalitatea este identica. Standardul 568A pleaca de la premisa ca switch-ul este cel care determina functia de Tx si a alocat perechii 4 culoarea portocalie, pe cind 568B considera ca terminalul (PC-ul) este cel care determina functiile. Aveti mai jos un exemplu de doua cabluri cross pt. 1Gbps conectate dupa standarde diferite:


Fig. 10: Cablu 1000BaseT cross TIA 568A/B

Fig. 10: Cablu 1000BaseT cross TIA 568A/B

 

Evident, amindoua vor functiona.


Concluzia este ca nu conteaza ce standard alegeti atunci cind faceti un cablu, important este sa folositi acelasi standard la ambele capete. Totusi, fiindca oamenilor obisnuiti le place sa se bazeze pe niste lucruri clare, luati in calcul standardul 568B, cum au facut multi altii.


Atunci cind aveti un cablu suspect, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati standardul dupa care a fost construit. La fel si atunci cind modificati un cablu existent (faceti un cablu cross dintr-un cablu drept, reconectorizind unul din capete). O verificare vizuala rapida este de obicei suficienta, corpul mufei RJ45 fiind transparent.


Conector RJ45 transparent si Cablu UTP cu fire albe

Fig. 11: Corpul conectorului RJ45 este transparent

Fig. 12: Cablu UTP cu fire albe

 

Unele cabluri au al 2-lea cablu din pereche complet alb (fara pete de culoare-pereche). Examinarea cablurilor colorate din conector va ajuta sa va dati seama imediat de standard.


2) Torsadare

Nu ignorati niciodata torsadarea. Daca veti mufa accidental conductori din perechi diferite pentru o aceeasi pereche functionala, cablul va functiona, dar va genera multe erori. Transferul de date va merge, dar foarte prost. Sau nu va merge deloc. De aceea, inainte de conectorizare, fiti atent la perechea lui colorata atunci cind le detorsadati, pentru a nu le incurca intre ele.


Ce puteti face cind banuiti ca aveti o problema de torsadare ? In practica veti avea aproape intotdeauna un alt cablu la indemina. Va costa doar citeva minute sa il schimbati pentru teste. Veti scuti astfel ore bune de incertitudine si nervi si nefunctionare. In caz extrem, taiati unul din capete si reconectorizati-l. Aveti sanse de 50% sa reconectorizati capatul bun.


Si cum la orice seminar care se respecta se rezolva si probleme, asa vom face si noi.


Problema

O greseala des intilnita la cablari facute de nespecialisti o reprezinta conectarea la rind a perechilor:

Fig. 13: Exemplu de cablare eronata


Analizati consecintele acestei greseli.


Rezolvare

Perechea de Transmisie dinspre PC (pinii 1,2) e in regula. Semnalul transmis de PC este receptionat corect de catre circuitul electronic Rx al switch-ului. Ambii conductori prin care sint transmise datele sint torsadati si astfel perturbatiile EM care pot apare in functionare se anuleaza.


In schimb perechea de conductori care deserveste Receptia placii de retea a PC-ului este formata din conductorul portocaliu conectat la pinul 3 si de conductorul albastru-alb, conectat la pinul 6. Acesti doi conductori, nefiind torsadati impreuna, vor avea o functionare aceptabila la rate mici de transfer. La rate mari insa, Receptia semnalului transmis de switch se va face prost, conducind la pachete de date corupte care vor fi retransmise. In prezenta perturbatiilor EM (cauzate de aprinderea luminii, sau de functionarea ventilatorului), transferul de date se va degrada si mai accentuat, conducind la aparitia pachetelor de date corupte. Se genereaza astfel trafic suplimentar care inrautateste rata globala de transfer. Daca se foloseste un asemenea cablu pentru o conexiune Gbps, lucrurile devin si mai dramatice, fiindca un fir din perechea 4 (pinul 3) este torsadat cu un fir din perechea 2 (pinul 4). Semnalele facind parte din canale diferite se perturba reciproc. Practic intreaga comunicatie este compromisa. In mod paradoxal, aceasta grava inrautatire pt. conexiunea de 1 Gbps este semnalata rapid de PC, care va da un mesaj de eroare pe partea de comunicatie in retea. Prima actiune logica intreprinsa va fi aceea de verificare a cablului. La transmisia Fast Ethernet nu se constata o inrautatire decit la rate mari de transfer, la rate mici totul parind sa mearga bine. Consecinta ? O legatura de retea care merge prost, creind impresia falsa ca switch-ul sau PC-ul ar fi de vina.



 

Final de curs

 

Ati ajuns la finalul "Cursului Rapid On-line de Specializare in Cabluri de Interconectare". Daca doriti sa va verificati cunostintele acumulate despre cablurile de interconectare, va invit sa raspundeti la testul urmator.

 


Trimiteti-mi raspunsurile la testul de mai sus, insotit de numele si prenumele vostru si de categoria in care considerati ca va incadrati (utilizator simplu, utilizator avansat, specialist), la adresa: sorin.p@personal-web.ro 

Nu este nevoie sa o notati, testul on-line va completa automat adresa. Orice feedback cu privire la continutul cursului este binevenit.


Certificat

In cazul in care veti primi punctajul maxim la testul de mai sus, veti primi pe email un certificat de modelul celui de mai jos, care sa va ateste competentele dobindite.



Certificat de absolvire


CURS ON-LINE DE CABLURI DE INTERCONECTARE


In urma absolvirii testului de cabluri de interconectare, dl.

IONESCU EMIL


a primit titlul de:

SPECIALIST IN

CABLURI DE INTERCONECTARE

ECHIPAMENTE RETEA


Punctajul obtinut:

5 (100%)


Data sustinerii testului:

     18-nov-2007

Examinator:            

www.personal-web.ro/sorin-p/



Si pentru ca timpul cablorilor profesionisti este foarte valoros, veti gasi in curind aici un document cu ajutorul caruia puteti sa va printati schemele de realizare a cablurilor de retea sub forma unor carti de credit. In felul acesta veti avea intotdeauna in portofel toate informatiile necesare si nu o sa riscati sa fiti prinsi niciodata pe picior gresit de vreun cablu buclucas.



NOTA oct-08 Deocamdata, fisierul pdf contine cele doua standarde de cablare, TIA-568A si TIA-568B. Prin printarea celor doua pagini ale documentului pe o singura pagina fata-verso, obtineti 10 carti de vizita cu cele doua standarde afisate pe acelasi mini-document. Succes la decupare.


partea a 2-a

comenteaza pe blog

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista