Cablarea locuintei

Capitolul I

Cablarea audio 5.1 (continuare)

sau cum sa ne instalam in locuinta

un sistem audio 5+1

fara a ne impiedica de cabluri

 

Sorin P.

06-2011




In era multimedia, presupun ca nu mai exista nimeni sa nu isi doreasca sa detina acasa un spatiu special amenajat vizionarii filmelor si programelor high-definition. Criza financiara si batalia dintre gigantii electronicii de consum au dus la ieftinirea televizoarelor PLASMA/LCD/LED de diagonala mare si ne-au crescut interesul pt. achizitionarea unui astfel de echipament. Iar ecranul HD odata instalat in casa cere cu insistenta un sistem de sunet 3D avind minim 5+1 (=6) difuzoare si cablurile aferente.

 

In prima parte a articolului am plecat de la un exemplu de amenajare a unei sufragerii dotate cu LCDTV si 6 boxe si v-am prezentat o modalitate de introducere in perete a unor cabluri destinate boxelor, in scopul obtinerii unei sufragerii care sa nu faca obiectul razboiului inter-sexe avind ca tema cablurile insirate prin camera.



 

Planul sufrageriei (initial)


O sufragerie tipica de bloc este exemplificata in desenul de mai jos. Aranjamentul mobilei ne "dicteaza" asezarea LCD-ului, care ne "forteaza" sa aranjam boxele (si cablurile) in consecinta.

 

Fig. 1:Planul zonei multimedia



FL

front left

fata-stinga

FR

front right

fata-dreapta

C

centre

Central

SW

subwoofer

sub-bass

RL

rear left

spate-stinga

RR

rear right

spate-dreapta


Tot in prima parte v-am vorbit despre o solutie de introducere in pereti a 4 cabluri, ascunzindu-le astfel de priviri si picioare "indiscrete".

 


Fig. 1:Plan instalare cabluri fixe in perete


O posibila rearanjare a mobilei ne va conduce catre o noua aranjare a boxelor. Sa vedem cum vom aseza cablurile in doua contexte diferite, folosind aceleasi cabluri fixe, introduse in pereti.



Solutia in aplicare


Aveti mai jos o prima solutie. Vom folosi cablurile din perete pt. directionarea cablurilor canalelor din spate. Cablurile boxelor FL, FR, C si SW, le vom instala in plinta sau le vom lasa libere in spatele comodei TV.


Fig. 3:Plan instalare boxe folosind cablurile fixe din perete


Singurele caburi expuse vor fi cele gri, punctate si nepunctate. Tinind cont ca pe peretele de jos al planului vine asezata comoda TV, ele vor fi “ascunse”, iar la nevoie le putem scoate cu efort minim. Zona usii de access a usii balconului este evitata elegant, justificind cele citeva sute le lei investite.


 

Solutia reloaded


O eventuala reasezare a mobilei va necesita re-rutarea cablurilor cf. desenului urmator:


Fig. 4: Plan alternativ instalare boxe folosind aceleasi cabluri fixe


Si de aceasta data reusim sa expunem cit mai putin din cabluri. De asemenea, nu este de neglijat faptul ca durata operatiunii este mult mai mica decit ne-ar fi luat sa tragem toata mobila de linga perete, sa demontam diblurile plintei si sa reinstalam cablurile.

 

 

Montare

 

Instalarea se poate face sub tencuiala, daca sintem inteligenti si o facem din stadiul amenajarii apartamentului. Cablurile se vor proteja intr-un tub de plastic pt. instalatii electrice, sau, si mai bine, in tuburi de cupru de 0,5 toli, de 1mm grosime, din cele folosite la instalatiile de incalzire. Este bine sa stiti ca toate cablurile audio au un mare "dusman", pe numele sau: "brum de retea". Acesta apare datorita inductiei electromagnetice produse de cablurile de 220V atunci cind sint parcurse de curenti mari. Curentii mari apar atunci cind conectam in priza consumatori "puternici", avind mii de watt-i. De exemplu, un LCD-TV consuma intre 60-200W, in functie de marimea ecranului. O instalatie de aer conditionat consuma 1200-2000W, adica de 10-20 ori mai mult decit TV-ul de mai sus.

 

Pt. a evita bruiajul, este necesar sa distantam traseul cablurilor de forta (iluminat+prize) de traseul celor de Tc+Mm (telecom+multimedia = cablul audio, coaxial de retea/internet si de telefon) la minim 30cm unul de altul. Pt. simplificare, putem alege ca traseul cablurilor de joasa tensiune sa vina in partea de jos a peretelui (privit vertical), iar traseele cablurilor electrice pt. prize il putem alege tot sus, din dozele puse pt. circuitul de lumina. Acolo unde vom instala priza de 220V, vom cobori cablul vertical, plecind de la traseul de forta amplasat in partea superioara a peretelui.

 

Pt. a traversa spatiul unei usi, o putem face fie pe deasupra ei, fie prin dusumea, creind un sant in parchet de-a lungul usii, pe care il acoperim cu o bagheta de prag speciala. Bagheta se va fixa cu dibluri montate pe laturile pragului, pt. a lasa partea din mijloc disponibila pt. tub. Se mai poate opta si pt. solutia de instalare a tuburilor cu fire audio direct in betonul podelei.

 


Greseli "clasice"

 

Evitati instalarea cablului electric si a celui pt. boxe in acelasi tub, din doua motive:


  • curentul ce strabate cablul electric va induce un semnal parazit (un brum ) in cablul audio, care se manifesta prin aparitia unui zgomot in boxe, sesizabil mai ales la volum scazut

  • daca veti suprasolicita cablul electric datorita unui consum mare de current (conectind, de exemplu aerul conditionat la priza prin cablul de 220V), acesta se poate incalzi; in cazuri extreme, caldura va topi izolatia cablului electric si apoi izolatia cablului de boxe, facind scurt electric intre cablul de 220V si instalatia amplificatorului, cu efecte dezastruoase asupra celui din urma
  • pt. cablarea audio folositi intotdeauna cablu:
      • litat (multifilar)
      • de o sectiune de 1,5mm2, sau chiar de 2-2,5 mm2, daca aveti boxe de peste 100W RMS
      • cu doua fire (nu cu 3, fiindca altfel cablul este mai gros in mod inutil)
      • cu o izolatie groasa (cabluri speciale pt. boze auto), sau chiar cabluri avind o izolatie suplimentara, peste izolatia fiecarui fir (cablu electric cu 2 fire: albastru si maron, peste care exista o izolatie alba suplimentara

 

Prin urmare, daca decideti sa instalati doua perechi de cabluri pe acelasi perete, folositi doua tuburi separate. Tuburile de cupru asigura si o ecranare a cablurilor. Asigurati o separatie de cel putin la cel putin 2 cm intre centrele axelor celor doua tuburi, evitind astfel atit bruierea semnalului audio de catre alimentarea electrica, cit si un posibil scurt electric in cazul supraincalzirii cablului de 220V. Nu se vor folosi sirme sau alte cleme metalice pt. fixarea mecanica a tuburilor unul de celalalt.


Daca veti monta cablurile aparent pe perete in pat de cablu de plastic, mentineti o distanta de minim 10 cm intre cablul electric si cel audio.


Daca veti monta cablurile in tuburi de plastic sau interiorul unui perete dublu de rigips, pastrati intre ele o distanta de minim 10cm, ca la montarea aparenta.


Ponturi


  • nu va zgirciti atunci cind ginditi planul de instalare al cablurilor
  • rezistati tentatiei de a gindi in timpul amenajarii ca veti putea instala cablurile in plinta ulterior. Odata instalata biblioteca sau sifonierul, nu o veti mai misca de-acolo pt. a avea acces la plinta. In plus, nu va vor incapea in plinta:
    • 1 x cablu coaxial
    • 1 x cablu internet
    • 2 x cabluri boxe
    • 1 x un eventual cablu pt. o priza de 220V suplimentara
  • Instalati cit mai multe prize de 220V, ideal cite doua pe fiecare perete, cite una in fiecare colt al acestuia
  • instalati prizele audio (ca dealtfel orice alte prize, fie ele de 220V sau telecom+multimedia) spre coltul peretelui, la o distanta de 50-60cm fata de peretele alaturat sau fata de tocul usii. De obicei aceasta zona este la limita de acoperire a mobilei si a canapelei sau a fotoliilor


  •  

    Daca ati gasit o idee cit-de-cit interesanta in acest articol/site, nu va sfiiti sa-mi aruncati citeva cuvinte pe blog.

     

    Daca sinteti interesati sa obtineti detalii suplimentare, trimiteti-mi un email cu titlul: "cablare audio 5+1: as vrea detalii suplimentare".



     

     

    partea intii

    partea a 3a - cablare retea date/TV/telefon

     

     

    vizitatori.

    Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

    Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista